Klimakærlighed i værkstedet

PTG

Da jeg åbner døren, og mine næsebor rammer duften af metal, rust, olie og støv – så ved jeg at jeg er i paradis for disse to herrer, Mikkel og Dannie. De bor på Botilbuddet PTG, og er i praktik på stedets værksted i 4 timer hver dag – og de elsker det! – skrevet af Gitte Roslund, socialrådgiver på Tvind.

 

Genbrug er guld

Mikkel har været tilknyttet værkstedet i de sidste 1½ år og Dannie er kommet her dagligt i det sidste halve år. Faglærer Alex er sammen med dem hver dag, og sammen finder de projekter at løse, traktorer at reparere og diverse ødelagte landbrugsmekanik at fikse. Deres helt store interesse er at finde gamle landbrugsmaskiner og redskaber, som de reparerer og opjusterer, så de kan indgå i nutidens have og park arbejde her på stedet.

Maskinen som de alle tre står ved her, er en ”kartoffelnedlægger” – en gammel en af slagsen, vel at mærke. Mikkel og Dannie har sammen med Alex, skilt den ad, rengjort og smurt den, skåret nye brædder til, svejset den sammen og er nu ved at gøre den klar til sæsonen. Muligvis er det for mange et forældet stykke haveredskab, men med tanke på bæredygtighed passer det helt perfekt ind her på stedet. Om få uger er de færdige med at gøre den klar, i tide til at årets kartofler skal lægges i jorden.

 

Ferguson er ren fornøjelse

Det er tydeligt at mærke stoltheden i Mikkel og Dannies stemme, når de fortæller om de andre projekter de har færdiggjort i værkstedet. For eksempel er der blevet købt to Ferguson traktorer, som var ”kørt helt ned”. Sammen skilte de dem ad, og brugte delene til at bygge en Ferguson traktor op fra bunden. Det lærte de alle meget af, og de fortæller stolt, at da Alex drejede nøglen i Ferguson traktoren for første gang – og den gik i gang, var jubelbrølet øredøvende og følelsen helt fantastisk.

Da vi har talt sammen i ca. 20 minutter ringer Mikkels ur og han brøler at ”NU er der kaffepause for arbejdsmænd.”

Jeg bliver inviteret med til håndværker kaffe og rundstykker, da alle stedets faglærere og elever mødes hver dag kl. 10.30—både for at socialisere og debattere. Den oplevelse må i have til gode, men der manglede ikke gode historier og håndværker humor i løbet af de 20 minutter pausen varede!

Der blevet købt to Ferguson traktorer, som var ”kørt helt ned”. Sammen skilte de dem ad, og brugte delene til at bygge en Ferguson traktor op fra bunden. Det lærte de alle meget af, og de fortæller stolt, at da Alex drejede nøglen i Ferguson traktoren for første gang – og den gik i gang, var jubelbrølet øredøvende og følelsen helt fantastisk.

Da jeg gik derfra, var det med både latter i maven og en glæde i hjertet. Det er helt tydeligt at det at finde gamle traktorer, kasserede og nedslidte redskaber, for at gøre dem funktionsdygtige igen, giver dem stor glæde.

Det er ren klimakærlighed.

 

Life Skills: Fokus på SoMe

Life Skills: Fokus på SoMe

TikTok, Instagram og Snapchat indgår helt naturligt i unge menneskers sociale verden. Derfor må og...

I form til OL

I form til OL

Hvert år bliver der afholdt OL her på Tvind, hvor elever og ansatte fra skoler i hele Danmark...

Sommerlejr i uge 32

Sommerlejr i uge 32

Vi inviterer til 5-dages sommerlejr i uge 32, for unge i alderen 14 – 20 år som kunne tænke sig at få nogle gode oplevelser i trygge rammer. Vi kan tilbyde mange slags aktiviteter og et sundt fællesskab i et positivt ungdomsmiljø.