Vi taler ofte med eleverne om…Hvad er succes?

Dagskolen | Pædagogik

 

Succes… Er det et kæmpe hus og en sportsvogn parkeret foran? Er det egen virksomhed og frihed? Er det en kæmpe indkomst? Er det et præstigefyldt arbejde? Er det at have mange venner? Er det et liv uden offentlig forsørgelse? Er det et liv udenfor kriminalitet? Er det et liv uden alkohol? Er det at komme væk fra overgreb?

Succes er fuldstændig individuelt, og vurderingen kommer indefra en selv, og ud fra de forudsætninger og livsvilkår du kommer med. Jeg taler ofte med de unge her på stedet om, hvad de ser som en succes.

Oftest ser de succes som store huse, fede biler, mærketøj, og der er altid MANGE penge involveret. Men hvorfor mon det? Er det fordi de fleste unge her på stedet har manglet materielle goder i barndommen, eller er det blot et udslag for den generelle ungdom i Danmark?

Elevernes evner er som blomster
– det der vandes vokser.

Når de unge flytter ind her, handler den første tid typisk om at få dem i gang med en hverdag, hvor struktur er en stor del. Det kræver nemlig struktur at leve et liv her – det kræver at man står op, når man bliver vækket, at man går i bad, får morgenmad, går i skole/praktik, spiser frokost, dyrker fritidsinteresser osv. Når jeg roser eleverne for at gøre noget ekstra, som at hente brænde til skolestuen eller spørge andre om de også vil have kaffe, fnyser de og siger henkastet at det da ikke er noget. Og til det må jeg bare sige – JO DET ER! Det er hamrende godt at de ser og anerkender andres behov, og tilbyder at hjælpe.

Det siger rigtig meget om et menneske, at man tænker på andre udover sig selv, og at de er villige til at gøre en ekstra indsats… Succes er for mig omsorg for sig selv og for andre. Hvis man efterlader mere end man kom med, har man gjort noget godt! Det kan være et tilbud om kaffe, at hente brænde uden af blive bedt om det, et smil, et klap på skulderen eller noget helt andet. Succes behøver ikke at være gods og guld – succes kan også være en god ven som støtter en i det positive i livet.

Af Gitte Roslund. Tvinds socialrådgiver og skribent i Tvind Nyt.

 

Nul mobning hos os

Nul mobning hos os

    Sladder på sociale medier, øgenavne, rullende øjne, tilråb og upassende eller...

Life Skills: Fokus på SoMe

Life Skills: Fokus på SoMe

TikTok, Instagram og Snapchat indgår helt naturligt i unge menneskers sociale verden. Derfor må og...

Læring der rykker

Læring der rykker

    Hvad er det, der udvikler os som menneske? Hvad lærer vi af? Den måde, vi anskuer...