Møllen drejer lystigt rundt, og vedvarende energi strømmer til!

Mød en fra Tvind | Stedet | Tvindkraft

I forbindelse med møllens fødselsdag har vi talt med ”Fruen på Møllen” Britta.

Britta var med til at bygge møllen i 1970’erne og har siden 1999 sat en ære i at passe på den sammen med Allan Lund Jensen, som også er møllepasser på Tvind.

Er Danmark kommet så langt med vedvarende energi, som du kunne have håbet på, da møllen blev bygget for snart 46 år siden?

”Som jeg ser det, er Danmark kommet meget længere, end vi turde håbe på, da møllen blev bygget. Jeg kan huske, at da Tvindmøllen blev opført, talte arbejdsholdet om, at der måske en dag ville komme 100 møller i Danmark på denne størrelse.

Det mål er heldigvis opnået for mange år siden, og nu hjælper Danmark resten af verden med at bygge vindmøller og har stor kompetence og know how indenfor området. Vi har gjort alt det vi kunne – vi havde en vision og gjorde noget.

Vi gør stadig en masse. Jeg ville ønske at andre mennesker gør det samme, har de samme visioner, de samme drømme, de samme mål for vores klode. Hvis det sker, kan vi nå uendeligt langt.

Indtil da, ja, så gør vi alt det vi kan her på Tvind, og håber at det aftryk vi har sat, og de erfaringer vi har gjort, kan bruges af andre efter os.”

100% vedvarende energi på Tvind

Hvis man kunne opbevare energi, ville Tvind være 100% selvforsynende. Foreløbig har Tvind 3 solcelleanlæg, en del varmepumper, en elbil og en golfvogn, som bliver holdt i gang af vindmøllen.
Vi drøfter jævnligt, hvad vi kan gøre mere mht. vedvarende energi, og for at passe godt på kloden. Vi har i de sidste år, satset mere på grøntsagshaverne på stedet som dyrkes helt økologisk. Vi sætter en ære i at alle grøntsagerne bliver brugt – enten som måltider eller som dyrefoder.

Fremtidsdrømme

Det er helt naturligt at drøfte fremtiden, og hvad vi kan gøre mere. Britta fortæller:

”Udover at kunne holde på strøm, skal vi være bedre til at styre, hvordan strømmen bliver brugt på Tvind. Vi skal optimere brugen af strøm, så vi bruger strømmen når den er der og mindre, når der ikke er meget strøm. Rent praktisk betyder det for eksempel, at der skal vaskes tøj i alle husene når Tvindmøllen drejer rundt, og mindre når det er vindstille”

Vi spørger afslutningsvis Britta, hvad hun gør sig af tanker, vedrørende den aktuelle politiske dagsorden omkring vedvarende energi. Efter en kort pause, siger Britta:

”Jeg kan godt blive lidt trist og tænke: Hvorfor har vi ikke allerede 100% vedvarende energi i Danmark?”

Læs mere om Tvindmøllen

Hvis du gerne vil læse mere om Tvindmøllen bragte vi en artikel i Tvind Nyt Juni 2020 i forbindelse med møllens 45 årige fødselsdag; hvorfor den blev bygget, historien bag det hele og hvor udviklingen er på vej hen.

 

Mød havens ildsjæl: Karin

Mød havens ildsjæl: Karin

Vi er mange forskellige mennesker på Tvind. Her bor for eksempel ledere, lærere, pædagoger,...

Sommerlejr på Tvind

Sommerlejr på Tvind

Så er der åbent for tilmeldinger til vores årlige sommerlejr på Tvind, fra den 4-11 Juli for unge...